Wednesday, January 22, 2014

BeagleBone Black Ubuntu 13.10 with desktop... another UBUNTU FAILURE!!

Recently I saw that Ubuntu 13.10 was still available. I downloaded ubuntu-saucy-13.10-armhf-3.8.13-bone30.img.xz  from http://www.armhf.com/index.php/boards/beaglebone-black/#precise  unzipped it and wrote the image to an 8GB microsd card using win32diskimager programme on my windows machine

The microsd booted and gave me the welcome and login. (ubuntu, ubuntu) which resulted in the Ubuntu command line prompt. I expanded the file system using the instructions at http://www.armhf.com/index.php/expanding-linux-partitions-part-2-of-2/ to maximise the space available for the desktop. I did another

sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-desktop

and off it went installing again.  Four hours later I came back and saw the install was finished and rebooted the BBB and up came the familiar Ubuntu desktop and login prompt. However the mouse cursor was twitching and the video flickering. I typed in the password, moved the mouse and the BBB froze and all the blue LED stopped flashing. I powered off the BBB and repeated the process and it still twitched and froze when the mouse was moved.

I did retry without expanding the file system, same result.I think I will still stick with 12.04 if I want a desktop!!

Just  to make sure of no issues with the BBB I loaded a previously saved 12.04LTE with desktop Image onto a microsd card and booted the BBB and it worked perfectly

3 comments:

  1. Oh dear! GM0URD pointed me at Shackbox yesterday - which looks an interesting distro, based on Ubuntu 12.04. Maybe worth a look?

    ReplyDelete
  2. I've tried the last Ubuntu 13.10 image for BBB from Rorbert C nelson's website with kernel 3.8.13. Same issue. The login screen is displayed on the TV but as soon as I move the mouse, the screen flickers and the system hangs after 5 seconds.

    ReplyDelete
  3. According to armhf we must rebuild the modules dependency list. run depmod -a -v "3.8.13-bone30" as root. http://www.armhf.com/index.php/boards/beaglebone-black/
    i'll try it tonight to see if it fixes the issue.

    ReplyDelete